Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over bouwen met hout.

Bij welk gebouwen kan houtbouw toegepast worden?

Gelamineerd hout kan worden gebruikt in nagenoeg elk denkbaar gebouw; woningen, kantoren, recreatieverblijven, (zorg)landgoederen, villa's, paviljoens, zorginstellingen, bedrijfshallen etc. 

Hoe verhoudt een houten woning zich tot een traditionele woning als we kijken naar gewicht?

Een massief houten huis weegt ongeveer een derde van een traditionele bakstenen woning. De funderingen kunnen daardoor een eenvoudigere uitvoering krijgen. Bij het bouwen op percelen van minder goede kwaliteit bespaart de opdrachtgever derhalve aanzienlijk.

Waarom noemen jullie wonen in houten woningen 'Gezond Wonen'?

Het uitstekende thermische vermogen, het ontbreken van koudestraling en het vochtregulerende vermogen zijn de basiselementen om een massief houten woning onder de noemer Gezond Wonen te brengen. Bewoners van houten huizen hebben dan ook minder last van hun astma of reuma.

Hoe zit het met de isolatiewaarde van een houten woning?

Lage warmtegeleidingen en hoge bescherming tegen de warmte in de zomer staan garant voor een hoog wooncomfort en energiebesparing 

Wanneer men de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) met elkaar vergelijkt, dan blijkt dat hout zeven keer beter isoleert dan steen. Anders uitgedrukt: een baksteenmuur zou veel dikker moeten zijn, om dezelfde waarden te halen als een massief houten wand. De verklaring hiervoor is het hoge percentage poriën (70 %) en het lage volumegewicht van hout (450 kg/m³). Deze redenering geldt niet voor houtskeletbouw, aangezien die constructie een minder groot isolerend vermogen heeft.

Wie een massief houten woning binnenstapt, ervaart nooit een koudegevoel. Het menselijk lichaam geeft heel snel warmte af aan koude oppervlakken, ook als de temperatuur in die ruimte voldoende hoog is. Houten wanden zijn nooit koud. Een voorbeeld: zonnen bij temperaturen onder het vriespunt lukt perfect, maar u kunt het evengoed koud hebben bij zomertemperaturen in grotten, kerken en paleizen.

Is de natuurlijke weerstand van hout groot?

De natuurlijke weerstand van hout is bijzonder groot. Getuige hiervan is de houten woning van vele honderden jaren oud. Daarbij komt dat de steeds verder op punt gestelde houtbehandelingstechnieken en de betere beschermingsproducten extra bijdragen tot de natuurlijke weerstand van massief hout.

Moet ik bang zijn voor krimpen van het hout of voor schimmels?

Door het schommelen van de luchtvochtigheid is het hout ook beter bestand tegen krimpen en zwellen. Bovendien vernietigt de hoge temperatuur (tot 80°C) tijdens het kunstmatig drogen eventuele resten van schadelijke organismen in het hout, waardoor een lange levensduur wordt gegarandeerd en schimmels geen kans krijgen.

Waarom noemen jullie hout een 'plusenergieproduct'?

Houten producten gebruiken bij vervaardiging van boom naar bouwmateriaal minder energie dan dat er na gebruik opgewekt kan worden uit ditzelfde product. Daarom noemen we producten uit hout “plusenergieproducten”, dat wil zeggen: we kunnen ze produceren, gebruiken en hebben nog een energieoverschot.

Gaat een massief houten woning sneller in vlammen op dan een stenen woning?

Deze vergelijking zet u wellicht aan het denken: Een blad papier brandt onmiddellijk, maar het is bijna onmogelijk om een dikke telefoongids in de open haard volledig op te branden. Dit principe geldt ook voor hout. Voordat hout ontvlamt, verkoolt het en vormt het een beschermende laag tegen verder branden en het oplopen van de temperatuur. Daarom wordt hout soms ook gebruikt als brandbescherming van stalen constructies. Staal en beton verbranden niet, maar verliezen onder invloed van de hitte wel hun mechanische eigenschappen door vervorming, uitzetting en barsten. Hout behoudt de stabiliteit veel langer. Daardoor is er meer tijd mensen uit een brandend gebouw te halen. Ook komen er bij brand van hout weinig giftige gassen vrij.

Waar komt jullie hout vandaan?

Grondstof voor de productie van kruislaaghout is op dit moment uitsluitend naaldhout (vuren). Dit is een onuitputtelijke hernieuwbare natuurlijke hulpbron. 90% van het hout is afkomstig uit Europese bossen (mindering van transportafstanden). In vergelijking met andere massieve bouwmethoden is voor de productie en bewerking van kruislaag-elementen slechts weinig energie vereist. Dit draagt bij aan een duurzame CO2-opslag en een beperking van het broeikaseffect.

Hoe kan de houtbouw afgewerkt worden?

Er zijn vele mogelijkheden voor de afwerking. Aan de buitengevelzijde is er bijvoorbeeld een keuze in gevelsteen, rabatdelen, trespa, gevelstuc en aluminium en andere gevelsystemen. Als dakafwerking is er een keuze in bijvoorbeeld dakpannen, riet, leien, etc. De binnen afwerking kan geheel naar eigen wijze worden ingevuld; er kan gekozen worden om het hout in het zicht te houden. Hierbij is de prachtige houtafwerking mooi in uw gebouw zichtbaar. Desgewenst kan een afzonderlijke wand, hele ruimte of anders, afgewerkt worden in een afwerking naar keuze.

Wat is de bouwprijs van een houten woning vergeleken met traditionele bouw?

Een standaard houtbouw heeft bij benadering dezelfde bouwprijs als traditionele bouw. Een gebouw met nul-op-de-meter is echter gemakkelijker te realiseren met houtbouw. Bovendien geeft hout een unieke beleving en sfeer.

Wat is de bouwtijd van een houten woning vergeleken met traditionele bouw?

Een niet te onderschatten punt is dat de bouwtijd veel korter is dan bij traditionele bouw. Dankzij het bouwen met massief houten platen komt de ruwbouwconstructie, na een gedegen voorbereiding, binnen één à twee dagen tot stand. Ook de rest van de bouw gaat veel sneller. Op deze manier bespaart u extra kosten, zoals dubbele bouwrente, lagere dubbele lasten, minder bouwplaatskosten en kunt u extra snel genieten van uw nieuwe pand. De hoge prefab-graad zorgt voor een korte productie- en montagetijd.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Of bel direct naar 0345 589 426.

Wij bespreken graag uw wensen

MerlevanSonCreatie 58

Vul een naam in

Vul een geldig e-mailadres in

Invalid Input

Invalid Input

Deel deze pagina Linkedin