Als we op de huidige manier met grondstoffen om blijven gaan zoals we nu doen, hebben we in 2030 twee planeten nodig om dezelfde standaard te blijven handhaven. En tegen 2050 zelfs drie.

Daarom kiezen we met ons bedrijf AVK Houtbouw voor de houtoplossing van Derix. Ook laten we hogere duurzaamheidseisen zwaar meewegen, bijvoorbeeld waar het gaat om nieuwe energie-installaties, isolatiewaarden of de milieubelasting van de toegepaste materialen.

Energie

energiekosten

Houten producten gebruiken bij vervaardiging minder energie dan dat er na gebruik opgewekt kan worden uit ditzelfde product. Het proces van boom naar bouwmateriaal verbruikt relatief weinig energie. Zagen en lijmen zijn de enige twee werkzaamheden die nodig zijn om te komen tot het eindproduct, plus het transport. Eventueel restmateriaal wordt verspaand tot plaatmateriaal of verbrand om er energie uit te halen. Dit kan ook na eventuele sloop van het pand. Daarom noemen we producten uit hout “plusenergieproducten”, d.w.z., we kunnen ze produceren, gebruiken en hebben nog een energieoverschot.

Voor andere materialen, bijvoorbeeld staal, is enorm veel energie nodig om tot een eindproduct te komen. De zogenoemde ‘ecologische rugzak’ van een houten woning is daardoor gering.

Ecologische rugzak

De ‘ecologische rugzak’ verwijst naar de totale hoeveelheid afval geproduceerd tijdens het extractie- en transformatieproces van de grondstoffen voor de fabricage van onze consumptiegoederen. Wist u dat een tandenborstel 1,5 kg aan ‘verborgen afval’ weegt? Maar het kan nog erger: een doodgewone gsm veroorzaakt 75 kg ‘verborgen afval’, een computer 1.500 kg en een gouden ring zelfs 2 ton.

Wij bespreken graag uw wensen

MerlevanSonCreatie 58

Vul een naam in

Vul een geldig e-mailadres in

Invalid Input

Invalid Input

Deel deze pagina Linkedin